Hike naar hoogste punt van Sant Antonio

Je hebt het witte kapelletje vast al wel eens zien liggen als je vanuit San Antonio richting Cala Gracio of Cala Salada reed. Een klein kapelletje op het hoogste punt van de heuvel dat sinds er ooit brand geweest is jaren geleden nu nog beter opvalt. Vanaf dit punt is het uitzicht over San Antonio, de haven en het binnenland op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Absoluut de moeite waard om naar de top te wandelen en niet te zwaar.

Je auto parkeer je op een onverharde parkeerplaats waar vrijwel altijd plek is. Voor je gevoel ben je nu ver verwijderd van het kapelletje maar de wandelroute begint hier echt. Vanaf de parking loop je direct het pad op waar veel grove stenen te vinden zijn. De route leidt je langs een stenen muur aan je linkerhand en leidt je vervolgens zigzaggend naar rechts omhoog. Onderweg kom je wat ongevallen bomen tegen maar het pad is nog steeds toegankelijk is.

In het begin van de route zie je een stuk van kustlijn waar het hotel OKU bijvoorbeeld gelegen is. Vervolgens zie je net een paar visserhuisjes van de baai Cala Gracio en daarachter een stuk van de inham naar het strand van Cala Gracioneta. Als je helder zicht hebt zie je zelfs een stuk van het vaste land, waar Denia gelegen is. Wij liepen op een relatief bewolkte dag omhoog, maar zelfs dan is het zo mooi.

Eenmaal boven kom je bij een klein wit kapelletje uit 1942 waar je ook even in kunt. Naast de tegelafbeelding van Jezus en Maria liggen er kaarsen, kleine beeldjes en vind je er foto’s die wandelaars neergelegd hebben. Dit punt wordt niet zonder reden het ‘Sa Talaia’ van Sant Antonio genoemd, omdat je vanaf dit hoogste punt ook daadwerkelijk 360 graden view hebt. Een wandeling die heel goed te doen is en ook aan te raden is rond ‘golden hour’. Vanaf de westkust heb je sensationeel uitzicht op de zonsondergang. Zorg er alleen voor dat je op tijd weer afdaalt zodat je voor het donker weer beneden bent en nog ziet waar je je voeten zet.

Voor de terugweg raden wij dezelfde route aan. Er zijn meerdere paden maar die lopen vele malen stijler omlaag waardoor het risico op vallen groot is.

Fast Facts:

  • Beginpunt van de wandeling: Parking rotonde Sant Antonio
  • Bestemming van de wandeling: Capella Sa Talaia, Sant Antonio
  • Afstand: 4,5 km naar boven en beneden
  • Level: makkelijk. De weg is makkelijk te bewandelen, mits je goede schoenen aan hebt. De route vonden de kinderen van 3 en 5 ook erg leuk. Zeker omdat je steeds zigzagt en af en toe wat omgevallen bomen ziet.
  • Duur: 1,5 uur inclusief een kwartiertje pauze bij het kapelletje met kinderen. Met beetje doorlopen kan het sneller.
  • Schaduw; half schaduw, maar ook deels in de zon. In de zomer raden we aan om het ’s morgens of einde middag te lopen waardoor het minder heet is.
  • Tip: neem een vestje of jas mee voor op de top. Op het hoogste punt kun je best veel wind vangen en kan het kouder zijn dan uit de wind.

Smaakt het naar meer? Bekijk onze wandelroute naar Sa Talaia in Sant Josep eens of naar een ander mooi kapelletje in Benimussa.

 

Geen reactie's

Geef een reactie