Sa Talaia een hike naar de top van Ibiza

Ibiza’s hoogste punt is de berg Sa Talaia met 475 meter. Vanaf de top heb je niet alleen 360 graden uitzicht, maar verbaas je je wellicht ook over hoe groen, heuvelachtig en weinig bebouwd het eiland is. Het is best een flinke klim omhoog, maar het uitzicht maakt alles goed! Dit is niet alleen letterlijk een hoogtepunt, maar zal ook een hoogtepunt van je vakantie of vrije dagen zijn. 

Je vertrekt vanuit het dorpje Sant Josep. Tegenover de kerk wordt er al met kleine bruine bordjes aangegeven hoe je naar Sa Talaia moet wandelen. Parkeren kun je dus het beste doen op de parkeerplaats van de Hypercentro (naast de kerk) of in de straat van het startpunt. De route begint bij het bruine bordje ‘Sa Talaia’. Ga daar de natuurlijke trap omhoog.

Vanaf daar kan de route naar de top bijna niet missen. Volg het pad naar de top wat meestal rechts omhoog loopt. De route begint zeer stijl, maar verloopt daarna minder stijl omhoog. Het allerlaatste stuk is wederom weer stijl. Na ongeveer 45 minuten ben je boven op de top. Onze dochter van vier kon prima zelfstandig naar de top lopen, maar alleen bij de hele stijle stukken hielpen we haar. Ons zoontje liep zelf op de minder steile stukken. Vergeet onderweg vooral niet van het uitzicht te genieten, want dat is vanaf halverwege al de moeite waard!

Eenmaal aangekomen op de top is het uitzicht subliem. Zeker op een heldere dag kun je erg ver kijken. Je ziet Formentera liggen en soms zelfs het vaste land. Maar ook de prachtige baaien, het heuvellandschap en de groene natuur van Ibiza zijn een lust voor het oog. Neem op de top zeker even te tijd om wat te eten en drinken, want onderschat de weg terug niet. Juist naar beneden kun je makkelijker uitglijden over wat losse steentjes, dus laad eventjes op voor je terug naar de auto wandelt.

Fast Facts:

 • Beginpunt van de wandeling – Disseminat Pujol Cardona (parkeren kan eerder op deze weg in de buurt van de huizen)
 • Bestemming van de wandeling – Sa Talaia top
 • Afstand – 6 km naar boven en beneden
 • Level – medium. De weg omhoog is op een aantal stukken even pittig, maar het merendeel van de route is goed te doen.
 • Duur – 2 uur en 15 minuten inclusief een korte break op de top.
 • Schaduw – de route omhoog loop je gedeeltelijk in de schaduw. In de zomermaanden raden we je niet aan om midden op de dag omhoog te wandelen gezien de hitte. s’Morgens en einde van de dag is de route het mooist gezien het licht.

Ibiza’s highest point is Sa Talaia mountain at 475 meters. From the top you do not only have a 360 degree view, but you may also be surprised at how green, hilly and little built-up the island Ibiza is. It is quite a climb up, but the view is worth it! This is not only literally a highlight, but will also be a highlight of your vacation or days off.

You start at the village of Sant Josep. Opposite the church, small brown signs indicate how to walk to Sa Talaia. It is therefore best to park in the parking lot of the Hypercentro (next to the church) or in the street of the starting point. The route starts at the brown sign ‘Sa Talaia’. Go up the natural stairs there.

From there, the route to the top can hardly be missed. Follow the path to the top which usually goes up on the right. The route starts very steep, but then goes up less steeply. The very last piece is again hard. After about 45 minutes you are on top. Our four-year-old daughter was able to walk to the top on her own, but we only helped her with the very steep parts. Our son walked on the less steep parts himself. Do not forget to enjoy the view along the way, because halfway it’s already impressive!

Once arrived at the top, the view is sublime. Especially on a clear day you’ll be albe to see Formentera and sometimes even the mainland. But the beautiful bays, the hilly landscape and the green nature of Ibiza are also a feast for the eyes. Be sure to take some time at the top to eat and drink something, because don’t underestimate the way back. It is precisely down that you can slip on some loose stones more easily, so charge for a while before walking back to the car.

Fast Facts:

 • Starting point of your walk – Disseminat Pujol Cardona (you can park earlier on this road near the houses)
 • Destination of your walk – Sa Talaia top
 • Distance – 6 km up and down
 • Level – medium. The way up is equally tough in a number of parts, but the majority of the route is doable.
 • Duration – 2 hours and 15 minutes including a short break at the top.
 • Shadow during route – the route up you walk partly in the shade. In the summer months we do not recommend hiking up in the middle of the day due to the heat. In the morning or at the end of the day the route you’ll generally have the most beautiful light.
Geen reactie's

Geef een reactie